dinsdag 4 januari 2011

Conceptlancering Heineken (Eefke)

Een bekende conceptlancering is de reclames van Heineken. Denk aan de Walk-in-fridge voor de heren en de Walk-in-closet voor de dames. Iedereen kent deze reclames wel. Ze zijn erg grappig en blijven je bij.
















Heineken kiest ervoor om deze manier van reclame maken vaker te gebruiken. We zien ook dit jaar weer een spotje terug met het thema: Man with talent. Er wordt een fragment laten zien van een talentenjacht voor mannen. De deelnemende mannen doen allemaal aparte en spraakmakende trucs met de flesjes van Heineken.


Achter al deze commercials zit een steengoede marketingcampagne die heel goed zijn werk doet.

We zullen nog veel te zien krijgen van de Heineken commercials.

Bronnen: www.youtube.nl
                www.heineken.nl
                www.adformatie.nl

maandag 3 januari 2011

Concept Twitter (Eefke)


Twitter is opgericht in oktober 2006 door een bedrijf in San Francisco. Twitter is ooit begonnen als een onderzoeksproject en niet als een social netwerk waarvoor het nu gebruikt wordt.

De activiteit op Twitter heet twitteren of tweeten, wat kwetteren in het Nederlands betekent. Daarom is het logo van twitter een vogeltje.

De vraag die twitteraars beantwoorden is: Wat gebeurt er? Wat er gebeurt kunnen de twitteraars in maximaal 140 karakters neerzetten. Deze tweets worden getoond op de gebruikerspagina en bij andere gebruikers die hebben opgegeven deze te willen ontvangen. Zo kan de twitteraar ook aangeven of hij of zij naar een bepaald evenement gaat en daar wat over tweeten van te voren of tijdens het evenement. Iedereen die naar dat zelfde evenement gaat kan zien wie er nog meer komen en wat er gaat gebeuren.

Veel nieuwsberichten worden gelijk bekend gemaakt op Twitter.
De vliegtuigramp met een vliegtuig van Turkish Airlines was eerder bekend op Twitter dan op het Nieuws.


Twitter wordt veel gebruikt als promotiemateriaal bij bedrijven. Ook veel bekende mensen gebruiken twitter. Zoals Barack Obama, Koningin  Beatrix, bekende acteurs, dj's enzovoort.










Ik vind Twitter een goed concept omdat het uitgegroeid is tot een groot social network.



Bronnen: www.wikipedia.nl
               www.twitter.com
               www.twitterinfo.nl

Conceptontwikkelaar: Walt Disney (Elisa)

Walt Disney (geestelijk vader van o.a. Micky Mouse) was bijna elke keer de eerste met een nieuwe ontwikkeling voor de tekenfilm. Hij was bijvoorbeeld de eerste die bij een tekenfilm muziek toevoegde. 
Tevens krijgt iedereen in deze film voor het eerst Disney icoon Micky Mouse te zien. In 1932 kreeg Walt Disney voor zijn Disney films zijn eerste Oscar.

In 1938 kwam de eerste tekenspeelfilm uit; Sneeuwwitje en de Zeven dwergen. Kenmerkend voor Disney films is de grote aandacht voor details. Bij veel tekenfilms ligt de aandacht op de voorgrond, maar bij de Disney films zie je elke keer nieuwe dingen als je ook op de achtergrond let, want daar gebeurt ook veel. Wat ook kenmerkend is voor de Disney tekenfilms is dat ze allemaal voorzien zijn van liedjes met pakkende melodiën. Deze twee ingrediënten maakt het onder andere ook voor volwassenen leuk om naar deze films te kijken.


Naast tekenfilms ging Walt Disney ook aan de slag met speelfilms, waaronder diverse films waarbij mensen en tekenfilmfiguren elkaar opzoeken in de wereld van de ander.

Helaas is Walt Disney op 65 jarige leeftijd overleden aan longkanker. Walt Disney overleed tijdens de productie van Jungle Book. Zijn werknemers hebben extra veel aandacht besteed voor deze film ter nagedachtenis van de man die veel betekend heeft voor de (teken)filmwereld.


Bronnen:

Foute conceptlancering: Omo Power (Elisa)

Begin jaren ’90 was er een wasmiddeloorlog. In deze tijd kwam Unilever met Omo Power. Dit wasmiddel kon je gebruiken met lagere temperaturen, waardoor de consument energie en daarmee geld zou besparen.
Concurrent Procter & Gamble liet Omo Power onderzoeken door onder andere TNO. Hieruit bleek dat Omo Power gaten in textiel kon maken. Veel mensen bleven toch op de oude tempraturen wassen, hier was echter het wasmiddel te sterk voor.
Zoals te verwachten was bracht Procter & Gamble deze negatieve uitslagen in het nieuws.
Een paar weken later meldt TNO dat Omo Power verbeterd is, maar het doet er eigenlijk niet meer toe. Nog een paar weken later meldt de consumentenbond dat de slijtage van de kleding nog steeds te groot is en dat het middel ook niet eens schoner wast dan de andere merken.
Aan het begin van 1994 had Omo een marktaandeel van 7%. De planning was dat Unilever dit zou verdubbelen naar 14% of 15 %. Maar aan het eind van 1994 was er nog slechts 3% van hun marktaandeel over.
Het is dus erg belangrijk om je producten goed te testen voor je het op de markt brengt.


Bronnen:

zondag 2 januari 2011

Goede conceptlancering (Elisa)

Een paar jaar geleden in 1998 kwam Cup a Soup met een nieuwe slogan; ‘4 uur Cup a Soup, dat zouden meer mensen moeten doen.’
Eén van de bekendste spotjes die hierbij hoort is die van Ruben van der Meer in de rol van Sjors.  Sjors kun je altijd storen, behalve om 4 uur als hij lekker aan zijn soepje gaat, aangezien hij dat soepje nodig heeft voor het laatste zetje op de werkdag. Als zijn soepje op is, maakt hij zijn excuses naar de hele afdeling en mogen zijn werknemers zeggen dat hij een eikel is.

In 1998 was de omzet met 21% gestegen ten opzichte van 1997.
Het reclamebureau haalde voor deze campagne in 1999 een aantal prijzen binnen waaronder de Gouden Effie en de Zilveren Lamp.
Ook in 2002 steeg de omzet nog steeds, nu met 18%.



Een belangrijk punt voor Cup a Soup was herkenning. Veel mensen zullen zich herkennen dat je rond 4 uur zin hebt om iets te eten om een opkikker te krijgen. Tegen die tijd is het te laat om nog echt iets te eten en dan is een soepje een goede oplossing. Door zowel de tijd (4 uur) en de naam in de slogan te gebruiken, bleef deze bij veel mensen hangen. Zo nu en dan hoor ik deze kreet nog steeds om mij heen en dan zie ik meteen Ruben van der Meer als Sjors voor me.



Bronnen:
Van trends naar brands - Hilde Roothart / Wim van der Pol

Foute conceptlancering: Renault Twingo (Kars)

Als ludieke actie heeft Renault Nederland bij de lancerering van de nieuwe Twingo vrouwelijke bezitters van het oude model een brief gestuurd. De brief leek handgeschreven en begon met de tekst ‘Hey lieffie’. Het moest net lijken alsof de brief van een vriendin afkomstig was.
Het probleem was dat de partners van deze vrouwen dachten dat deze goed nagemaakte handgeschreven brief afkomstig was van een minnaar. Hieruit zijn vele ruzies ontstaan.
Uiteraard richtte de woede zich ook op Renault Nederland. Dit resulteerde zelfs in een verkoopdaling van Renault auto’s. Dit is later wel weer goedgekomen toen de hele situatie was weggeëbd.


Hier is de lancering dus mislukt door een slecht doordachte grap. Bij een conceptlancering moet je dus altijd oppassen met ludieke acties. Dit soort situaties leiden (vaak) tot slechte publiciteit.





 

Goede conceptlancering: Lays – Maak de smaak (Kars)


De chipsfabrikant Lays (vroeger Smiths) heeft voor de nieuwe smaak chips de consument laten kiezen. Ze schreven een prijsvraag uit waarbij mensen hun eigen Chipssmaak konden bedenken. De hoofdprijs was 25000 euro en één procent van de omzet van de nieuwe smaak. In de jury zat de bekende TV-kok Joop Braakhekke.
De reacties waren overweldigend. Er was bijna 700.000 keer ingezonden. Hieruit werden drie smaken uitgekozen voor productie. Deze drie lagen in kleine proefverpakkingen in de supermarkt. Voor een paar dubbeltjes kon je dus een smaak proberen. De drie smaken van de finalisten gingen in totaal zes miljoen keer over de toonbank. Uiteindelijk is met 72 procent van de ruim 200.000 stemmen patatje joppie als winnaar gekozen.

De kracht achter deze conceptlancering is dat mensen zelf mee kunnen denken zelf invulling kunnen geven aan het product dat ze graag kopen. Hier staat dat ook nog eens een flinke prijs tegenover.
Voor de klant heeft deze vorm van een conceptlancering dus vele voordelen.
Een ander groot voordeel is is dat je er zeker van bent dat je een product op de markt brengt wat door de consument goedgekeurd is.

Het idee om beroep te doen op het publiek of consumenten heet ‘crowdsourcing’.




Spraakmakende conceptlancering: Goeiemoggel (Elisa)

In 2007 kwam KPN met deze Gouden Loeki winnende commercial die het ene deel van Nederland helemaal leuk vond en het andere deel van Nederland zich aan ergerde.

Deze reclame speelde in op het probleem dat veel mensen moeite hadden met het sms'sen of e-mailen met de mobieltjes. Daarom bood KPN mobieltjes aan met een soort toetsenbordje aan, zodat het makkelijker werd.

Iedereen kent de reclames met de mannen van Transploft, maar of iedereen nog weet dat het om de KPN telefoons ging met normale toetsenborden weet ik niet. Zelf moest ik het ook nakijken waar het ook al weer over ging.
Veel mensen namen ‘goeimoggel’ over in hun dagelijkse leven. Dit ging niet altijd goed, zo is er een rel ontstaan omdat iemand in de kroeg dacht dat hij mongool genoemd werd. (artikel)

Deze campagnes zijn zo gaan leven dat er zelfs een eigen website voor onderhouden wordt.
Begin 2008 zei KPN dat er al 50.000 nieuwe Blackberry-gebruikers waren die gebruik maakten van hun diensten.

N=5 is het reclamebureau dat deze commercials bedacht heeft. Dit bureau heeft ook o.a. de commercials van Beter Horen bedacht met het pakkende deuntje waar Edwin Evers mee aan de slag gaan.

Bronnen:

Spraakmakende Conceptlancering: De Grote Donorshow (Kars)


In 2007 heeft de zender BNN eenmalig de Grote Donorshow uitgezonden. De inhoud van deze uitzending was nogal controversieel. De bedoeling was dat een ongeneeslijk zieke vrouw uit drie personen met een nierziekte moest kiezen. Degene die gekozen werd zou dan haar gezonde nier krijgen.

Uiteraard was er veel oproer in aanloop naar deze show. Iedereen heeft wel een keer een discussie over deze show gehad en zelfs de politiek heeft zich er mee bemoeid. Het CDA en de ChristenUnie wouden deze show verbieden. Dit hebben zij niet gedaan, omdat dit niet mogelijk was.
Er kwamen zelfs reacties uit de buitenlandse media en uit de Europese commissie.
Alle commotie rondom deze show en de publiciteit die daar omheen hing, hebben geresulteerd tot 1,2 miljoen kijkers.

In de show werd duidelijk gemaakt dat alles in show gezet is. Maar door de grens op te zoeken heeft deze show gigantisch veel publiciteit en kijkers gehad. Hierdoor zijn ook een groot aantal mensen donor geworden.

Na de uitzending van de Grote Donorshow is dit concept wereldberoemd geworden. De politiek complimenteerde BNN en de prijzen stroomden binnen. Zo is deze show verkozen tot TV moment van het jaar en heeft het een Emmy in de wacht gesleept.















zaterdag 1 januari 2011

Foute conceptlancering (Eefke)

Per 1 januari 2009  is de OV chipkaart in werking.
De meeste gebruikers ervaren dit niet als positief. Het moest een echt succes worden maar daar zijn de meningen nog over gedeeld.





 

Hieronder worden de fouten van de OV chipkaart beschreven;
Bij de automaten in de tram gebeurt het regelmatig dat het tarief dubbel afgeschreven wordt als de ov-chipkaart te lang tegen de lezer wordt gehouden;
Het uitchecken mislukt vaak. Hierdoor betaalt de reiziger het maximum tarief van 4 euro;
De afleesapparatuur werk in veel trams en bussen niet, of slecht. Zo wordt er een overstap geregistreerd terwijl het een nieuwe reis is (of andersom), of lukt het niet om uit te checken terwijl de tram of bus alweer weg rijdt;
De afleesapparatuur geeft soms het verkeerde station aan;
Het is voor vele reizigers onduidelijk dat er bij overstappen van de ene naar de andere tram (of bus of metro) steeds uitgecheckt en opnieuw ingecheckt moet worden. Ook hierdoor betalen reizigers het volledige tarief als dit verkeerd gaat;
Het is onduidelijk wat reizigers moeten doen als de in-of uitcheckapparatuur niet werkt. Sommige chauffeurs en controleurs nemen reizigers mee, andere eisen dat een strippenkaart of los kaartje wordt gekocht, terwijl de reiziger over een ov-chipkaart beschikt maar deze niet kan gebruiken;
Als een reiziger per ongeluk dubbel incheckt, ziet de apparatuur dit kennelijk als overstap en wordt er aan het einde van de rit een hoger bedrag afgeschreven;
Ook abonnementhouders moeten telkens in-en uitchecken, wat de doorstroming belemmert;
De afleesapparatuur in de trams en bussen is geplaatst bij de deuren. Hierdoor kunnen reizigers zich niet meer vasthouden;
Het schermpje van afleesapparatuur die buiten geplaatst is, is in de zon niet of slecht leesbaar.




 








Conclusie:
Er moet nog veel veranderd worden voordat de OV chipkaart echt een succes is.

Bron:     www.ov-chipklacht.nl
              www.ov-chipkaart.nl

Spraakmakende conceptlancering (Eefke)

Iedereen kent hem wel, de manager van Albert Heijn uit de commercials. Sinds 2006 speelt Harry Piekema de rol van manager in de Albert Heijn commercials. Hij is echt het gezicht van Albert Heijn geworden. Albert Heijn komt vaak met een nieuwe commercials zo blijft de kijker geboeid. Zij zien elke keer dezelfde manager terug die altijd grapping en een beetje stuntelig overkomt.




Zulke herkenning is goed voor de kijker, de commercial blijft lang in ieder zijn of haar gedachte hangen en men gaat met plezier naar de Albert Heyn omdat daar zulk 'klantvriendelijk personeel rondloopt met een leuke manager'. Daarom vind ik dit een goede conceptlancering.










Bronnen: www.wikipedia.nl
               www.harrypiekema.hyves.net